8736 parties - 6509 venues

Most parties in one place.


8736 parties
6509 venues

Most parties in one place.


A BDSM “Soros Györgye

Novemberben negyedik alkalommal rendezik meg a magyar BDSM konferenciát, ahol neves külföldi szakemberek tanítják a közönséget a játékok szakszerű fogásaira, este pedig ki is lehet próbálni a napközben tanultakat.

A konferencia előtt a 33 éves főszervezővel, Ferencz Dániel Benjámin filozófussal beszélgettünk.

Ferencz Dániel Benjámin
Ferencz Dániel Benjámin | Fotó: QUEERLIFE.CO/ Krsják Attila

QUEERLIFE.CO/: Hogy kerültél kapcsolatba a BDSM-mel?

Ferencz Dániel Benjámin: 2012-ben kerültem be a hazai BDSM közösségbe, bár már előtte is érdekelt és műveltem. 2014-ben pedig már azt éreztem, hogy valami hiányzik a hazai közösségből. A szcéna nagy öregjei akkor mesélték, hogy régebben a Gyárban voltak mindenféle fétisbulik, de ezekről én már csak hallottam. 

Amikor én bekerültem a közösségbe, akkoriban még play partik (olyan partik, ahol kölcsönös beleegyzés után lehet játszani) nem voltak. Emiatt elkezdtem bulikat szervezni, és megtudtam, hogy pont akkoriban lesz Rómában egy BDSM konferencia. A “konferencia” név ellenére ez egy nagyon szuper, gyakorlatias rendezvény volt, és azt gondoltam, itthon is szükség lenne egy hasonlóra: 

szükség van a hazai közösség fejlesztésére tudásban, etikettben, kultúrában.

A római konferenciasorozat sajnos öt alkalom után megszűnt, de én a másodikra már kifejezetten úgy mentem, hogy szervezői szemmel néztem. Mi (időközben több társcsere után immár csak egyedül) tehát a római konferenciák mintájára kezdtük szervezni a magyar eseményt, ami idén a negyedik. Onnan ráadásul több előadót is meghívtam hozzánk, lehet is velük majd Budapesten találkozni.

Q/: Említetted, hogy szükség van a hazai közönség fejlesztésére, ez mit jelent?

FDB: A konferenciának az a lényege, hogy a tudást és az élvezetet párosítsuk egymással. Gyakran felteszem az embereknek azt a kérdést, hogy ha BDSM-ről hallanak, akkor mi az az egy szó, amit ők mondanának. Nem korbács meg ilyesmi választ várok, hanem milyen tulajdonság az, ami szerintük a BDSM kapcsolatokban a legfontosabb. 

Eddig összesen egyszer kaptam meg a szerintem helyes választ: szakértelem. 

Hiába van meg a bizalom, a kémia a partnerek között, de vegyünk csak egy egyszerű pofozást: ha nem tudják, hogy hova, hogyan kell ütni, hogy előtte fel kell melegíteni a területet, hogy ha túl nagyot üt, agyrázkódást okozhat, a nyakra, fülre, szemre ütés szintén komoly problémát okozhat, szóval ezeket muszáj tudni.

Q/: A szakértelemhiány veszélyére tehát azért is hívod fel a figyelmet, mert volt  már baleset vagy komoly sérülés ebből az ilyen bulikon?

FDB: Igen, eddigi pályafutásom alatt mindössze két ilyen eset, de volt. Egyszer egy fiatalember a tarkójára kapott egy ütést, és utána hónapokig járt kezelésre, mert belsőfül problémája keletkezett. Ezt egy olyan fizetős domina csinálta vele, akinek több évnyi tapasztalata volt, de ő sem tudta, hogy ilyet nem lehet. Szerintem ezért is fontos a konferencia, hogy tudást szívjunk magunkba. Utána pedig nyugodtan lehet jól érezni magunkat. 

Ha nincs meg a megfelelő BDSM szakértelem, akkor komoly sérüléseket lehet szerezni.

Nekem is vannak olyan maradandó külsérelmi hegeim, amik a szakértelem hiányából fakadnak.

A másik baleset is pont ehhez a domina hölgyhöz kapcsolódik. Egy hegyomlás szub (alárendelt) úriembernek akkorát vágott az aprócska domina a fülére, hogy ettől dobhártyaszakadása lett. A férfi önkéntelen reakciójában egy judo fogással a földhöz vágta a dominát, akinek ettől majdnem agyrázkódása lett. 

Mindkettejüket kizártuk a rendezvényről, később kiderült egyébként, hogy a domina rendszeresen fogyaszt tudatmódosító szereket, emiatt őt végleg kitiltottuk a rendezvényekről. Négy év alatt egyébként mindössze ez a két eset történt. 

Q/: A konferencia fő célja tehát alapvetően az oktatás és ismeretterjesztés?

FDB: Igen. Itt nem én oktatok, hanem a meghívott profi előadók. Napközben workshopok vannak, este pedig bulik, vasárnap pedig csak workshopok. Sok olyan van, akik a bulikon próbálja ki azt, amit napközben tanult, legyen az puppy play, electro, korbácsolás, stb.

Szerintem ez nem úgy működik, hogy valakinek a kezébe adsz egy korbácsot, és akkor ő azonnal fogja tudni, hogy a test mely húsos területére szabad és milyen erővel ütni. A BDSM érdeklődés egy jó dolog persze, de az nem azt jelenti, hogy az adott dolgokat tudja is használni az illető. 

Szakértelem nélkül súlyos testi és lelki károkat okozhatsz a partnernek.

Q/: A meghívott profi előadók akkor tehát mit csinálnak pontosan a konferencián?

FDB: Az előadók elméleti, de a többségük inkább gyakorlati oktatásokat tartanak. Ezek a workshopok magukban foglalják azt is, hogy például a firenzei korbácsolást is lehet gyakorolni (ez két korbács egyidejű használatát jelenti). Ha aztán maradt még benned kérdés, akkor az előadóval tudsz beszélni: merre kutass tovább információk után, mit ajánl még neked, hogy tudsz tovább fejlődni, milyen YouTube csatornákat érdemes követni, stb. 

Bizonyos témákban itthon is vannak olyan tudású emberek, akik tudnak téged mentorálni vagy az érdeklődésedet vezetni, de azért hívtam más országokból is profi előadókat, hogy minden témát le tudjunk fedni. 

Ferencz Dániel Benjámin
Ferencz Dániel Benjámin | Fotó: QUEERLIFE.CO/ Krsják Attila

Q/: Kik egy ilyen konferencia átlagos vendégei?

FDB: Először gyorsan tisztázom a nemzetiségi kérdést: a konferenciát azért alapítottuk, hogy a magyar közönségnek hozzuk el a nyugati vagy épp távol-keleti tudást. Ennek (mármint a tudás beszívásának) a történelmünkben nagy hagyományai vannak, elég csak Mátyás király udvarára vagy Széchenyi angliai tudáskörútjára gondolni. 

Annak ellenére, hogy a célunk az, hogy minél több magyar jöjjön el, jellemzően a közönség kb. fele külföldi. Eddig 15 országból regisztráltunk résztvevőket, ők többnyire már tapasztalt BDSM-esek. A magyarok közül is van sok tapasztalt, de akad kezdő és teljesen új érdeklődő is. 

Q/: Mekkora a hazai BDSM közösség?

FDB: Ha azt nézzük, aki mondjuk évente legalább egy alkalommal elmegy egy bármilyen BDSM / fétis eseményre, akkor kb. 500 – 600 ember. Aki az online térben aktív, azaz BDSM oldalakon is fent van, de nem kifejezetten BDSM érdeklődő (azaz ott is keres szexpartnert), kb. 2000 – 3000 ember. 

Ezen kívül van még egy csomó ember, aki csak saját magában éli meg az érdeklődését.

Ez fura dolog, mert szerintem a társadalmunk sok szempontból skizoid. Nézzük a BDSM szempontjából: egyfelől sugallják a filmekben, a videóklipekben – lásd Lady Gaga, Britney Spears, Nicki Minaj -, hogy ez egy jó dolog: korbács, combcsizma, mint ahogy annak idején Madonna is csinálta a pony play-t (emberi lovas játék). Szóval sugallják, hogy ezt csináld, viszont jönnek a másik oldalon a híres pszichológusok: Magyarországon ennek az éllovasa dr. Hevesi Krisztina, aki szerint ez beteges. 

Ebből adódik szerintem, hogy aztán még az interneten is nehezen vállalják fel a BDSM-et. Amikor találkozok valakivel egy rendezvényen, és megkérdezem az smpixie** nicknevét, és nem mondja meg. A nicknevét! Van, aki nem mer följelentkezni az általunk szervezett eseményre egy tematikus oldalon, mert fél, hogy ha följelentkezik, akkor valaki lenyomozza. Ezért nehéz megbecsülni a rejtőzködők számát. 

* Az smpixie a magyar, a fetlife pedig a nemzetközi BDSM szakportál.

Külföldi statiszikák szerint a BDSM iránt érdeklődők a társadalom kb. 1-2%-a. Ha ezt hazánkra vetítjük, az kb. 100 000 – 200 000 ember. Emiatt gondolom, hogy az előbb említett társadalmi skizofrénia valós, és ez a szám is valós. 

Q/: Mi a helyzet vidéken?

FDB: Beszéltem vidéki emberekkel, akik lájkolták a konferencia facebook oldalát. Rájuk szoktam írni, hogy köszi, hogy lájkoltad, itt vannak még események, stb. A múltkor beszéltem egy hajdúsági hölggyel, és azt mondta, hogy ő csak a párjával éli meg a BDSM-et, és pár embernek elmondta. Többnek viszont nem is meri elmondani, mert mindenki hülyének nézi. 

És ugye Magyarország nem csak Budapestből áll, ahol azért nyitottabbak szerintem az emberek, hanem ugyanúgy a Hajdúságból vagy Borsodból is. Vagy itt van Pécs: egyetemi város, vannak ott ismerőseim. 

És nem merik felvállalni hazánk egyik legnevesebb egyetemi városában, pedig ott több tucat emberről tudok.

Valamiféle közösség szerveződik Pécsett, de a felvállalás mégis nagyon nehezen megy.

Ezen kívül Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán tudok workshop jellegű eseményekről, de sajnos ebből a szempontból (is) vízfejű az ország. Én szívesen segítenék, hogy szervezzünk vidéken is bulikat, de ehhez az kell, hogy ezek az emberek is akarjanak eljönni. Hiába bérelek ki egy helyet Nyíregyházán, és megígéri ilyen tíz-egynéhány ember, akár még Ukrajnából is átruccanva, és eljön végül két fő: ez egyszerűen nem éri meg. Tehát muszáj a helyieknek is alulról szerveződni.

Q/: Nyitottak a rendezvények a teljes hetero-, valamint LMBTQ embereknek?

FDB: A rendezvény teljesen nyitott. Transzszexuálisok, transzvesztiták és crossdresserek rendszeresen szoktak jönni, bi- és heteroflexibilis vagy mondhatnám bi-curious hölgyek is, és a leszbikusokat is várjuk természetesen. 

Ami viszont nagy szívfájdalmam: tudom, hogy sok meleg ember nyitott a BDSM-re, de mégsem jönnek le, mert egyesével azt gondolják, hogy “ha én elmegyek, nem lesz ott más meleg”. Ez teljes tévedés, hiszen egyébként egyelőre kis számban, de vannak melegek, de ha nem veszik rá magukat többen, hogy ezt megnézzék maguknak, akkor nem is lesznek. 

Külföldi meleg vendégek is gyakran jönnek, de a hazai meleg embereket nem tudtuk eddig még megszólítani.

Szeretném ismét hangsúlyozni a melegek felé, hogy ez egy teljesen elfogadó rendezvény, és jöjjenek el, mert csak akkor tudnak találkozni itt más melegekkel, ha eljönnek! Minden szexuális identitású és érdelődő embert szívesen várunk.

Q/: A workshop utáni bulikon mi történik?

FDB: Egy BDSM vagy play party lényege, hogy kölcsönös beleegyzéssel lehet BDSM-et művelni – akár szexelni is. Jellemzően klasszikus dolgok történnek: különféle ütlegelések (sajnos ennél jobb magyar szakkifejezés nincs az ‘impact play’-re), fenekelés, korbácsolás. Aztán különféle lábbal kapcsolatos játékokat lehet kipróbálni: lábtartónak használás, láb- és cipőnyalatás, pórázon vezetés, emberi lónak való használat, négykézláb, kötözés, András-kereszthez kötözés, verés, többes játékok, elfenekelés. Minden játék szigorúan kölcsönös beleegyezéses.

Ferencz Dániel Benjámin
Ferencz Dániel Benjámin | Fotó: QUEERLIFE.CO/ Krsják Attila

Q/: Hogyan ügyeltek a vendégek biztonságára?

FDB: A mi eseményeinken minden teremben van egy ún. dungeon monitor/master vagy dungeon mistress. Az ő feladata, hogy a biztonságra, tisztaságra, józanságra figyeljen. Mindenki figyelmét felhívjuk a higiéniára is: a játékok előtt kézmosás, fertőtlenítés ajánlott. Mi az amerikai iskolát követjük, ami nagyon ad a biztonságra. 

Tudatmódosítók használataszigorúan tilos, ha ilyet észreveszünk, kitiltás jár.

Alkoholt mértékkel lehet fogyasztani, a saját, felelős döntés alapján, de a játékokhoz nem igazán javasoljuk azt sem. 

Volt egyszer egy közepesen ittas állapotban lévő hölgy vendég egy olyan buliban, ahol én is csak vendég voltam. Mivel nem az én bulim volt, illetlenség lett volna beleszólnom, de az történt, hogy a hölgy egy 12 centis lakk tűsarkúval elkezdett valakit taposni. Ilyen állapotban maradandó hámsérülést lehet okozni, ittasan ráadásul erre nagyobb esély van. Ezért figyelünk az alkoholfogyasztásra.

Q/: Hány vendéget vársz a rendezvényre?

FDB: A konferencia három napos, eddig 107 jegyet váltottak. A rendezvény előtt fut fel jellemzően a jegyeladás, a hely kényelmes befogadóképessége 220 fő. Az első bulin 100 fő volt, aztán 167-en, a tavalyin 193-an, szóval idén esélyes a 200 túllépése. Eddig 15 országból vannak vendégek.

A magyar közönség elérése egyébként kifejezetten nehéz. Ez azért is fura, mert a magyar vendégeknek a belépő két és félszer olcsóbb. 

Mindent megteszünk, hogy a magyar közönséget a legkedvezőbb helyzetbe hozzuk: 

a belépő kedvező ára mellett a workshopokra például tolmácsot is biztosítunk.

Nem kell tehát attól félni, hogy a külföldi szakelőadókat nem fogják érteni a vendégek. Ezek szerintem egy nagyon közönségbarát lépések. 

Q/: Milyen hasonló rendezvények vannak a környékünkön?

FDB: Semmilyen. Ebben egyedülálló a magyar konferencia. Van egy kifejezetten kötözős rendezvény Ukrajnában, de ilyen, ami a teljes BDSM spektrumot felöleli, nincs másik Kelet-Közép-Európában. Ezért is tartom óriási előnynek a magyar közönség számára, hogy Budapesten egy ilyen rendezvény elérhető. 

Gyakran vádolnak azzal, hogy én vagyok a BDSM közösség Soros Györgye.

Hogy sok külföldi vendéget hívunk, nem mernek eljönni, mert alig vannak magyarok, stb. Sajnos a BDSM közösség is leképezi az általános hazai köz- és politikai állapotokat. Zsidó is vagyok, sok amerikai és izraeli vendég szokott jönni, hát én vagyok a #sorosgyörgy. Pedig nincs benne semmi összeesküvés: egyszerűen jó a kapcsolat ezekkel az emberekkel. Befogadó, liberális közösség vagyunk.

Q/: Te honnan frissíted a tudásodat?

FDB: Járok én is hasonló rendezvényekre. Jártam például Szerbiában buliban, Romániában konferencián, Rómában többször, Rotterdamban elő is adtam. De itt hallottam például azt is, hogy a dominásnak is van több típusa: az előadó, Hans szerint például hét. Van például a kiszolgáló domináns, a parancsolgató, van a büntető-fenyítő, stb… 

Magyar eseményekre is járok, természetesen. Itthon jellemzően kötözés témában vannak workshopok. Sok blogot írok, és ezekből beszélgetésnek alakulnak, amikből kiindulva mindig utánaolvasok egy-egy új témának. 

Egy érdekes történelmi téma egyébként: a faszos képek.

Sokan ettől ki vannak akadva, de ha azt állítjuk, hogy elértük a nemi egyenlőség korát, akkor ez miért van? Ha ugyanis az ókori görögök idején lett volna facebook – greekbook -, akkor a péniszes képek lettek volna a legnépszerűbbek, hiszen virágzott a fallosz-kultusz. A görögöknél az, amit ma BDSM-nek nevezünk, pl. rituális (termékenységi) korbácsolás, egymás válogatott módon történő szidása, köpködése a rómaiaknál például teljesen bevett dolgok voltak. Szóval történelmi korszakonként változik a BDSM helyzete, ahogy például a melegek elfogadásának korszakai is váltakoznak. 

Q/: Ha már történelem, mi a helyzet a közismert de Sade márkival?

FDB: Általában őt ismerik, igen, de a BDSM egy mozaikszó, több értelemmel. A B – bondage (kötözés), D – discipline (fenyítés, nevelés), DS – dom/sub (alá/fölérendeltsét), SM – sado/mazo. Az SM pedig két emberhez kötődik: de Sade márki és Leopold von Sacher-Masoch. De Sade márki volt az, aki a korabeli franciaországi szadizmusnak a csúcsát jelenti. Amit ő hirdetett a könyveiben, az az ún. beteges szadizmus, ami a Sötét Tetrádban is benne van. 

A BDSM-nek az egyik alapvető lényege az előzetes beleegyezés, ez különbözteti meg az erőszaktól. 

Ha megegyezünk egymással, hogy véresre versz, az BDSM. Ha viszont úgy jön oda valaki, hogy akár csak egy fenékre paskolást is csinál, amibe én nem egyeztem bele előtte, az erőszak.

De Sade márkival az is a baj, hogy a nem-beleegyezéses, akár halálig menő játékokat propagálta.  

Q/: Mit mondanál annak az embernek, aki az érdeklődés első lépcsőfokán már túllépett, merre induljon el?

FDB: Ez szerintem is egy lépcső: érdemes fokozatosan haladni. Vannak ún. munch-ok, ezek olyan beszélgetős események, amikre kifejezetten BDSM érdeklődésű embereket, művelőket várnak. Teljesen szabad beszélgetések, ezt javaslom első lépésnek. 

Akinek ez kevés, annak el lehet menni a buliba, akár a konferencia bulijára is. Nagyon fontos az elfogadás, a szabályok betartása! Kezdőknek egy munch-ot vagy egy kisebb bulit javasolnék. Ezek tök jó rendezvények, 20-30-an szoktunk lenni, jellemzően a fetlife.com-on hirdetik.  

A Wikipedia szócikke szerint a BDSM munch-ok olyan szociális összejövetelek, amelyeken megismerhetik egymást a téma iránt érdeklődők. Ezeken az eseményeken nem szexelnek a résztvevők, hanem kizárólag a témával kapcsolatban beszélgetnek, már csak azért sem, mert a munchokat általában nyilvános helyen tartják. A munch (nyammogni, majszolni) a “burger munch” kifejezésből ered, ami kb. hamburger majszolás / falatozást jelent. Az első munchokat ugyanis steakhouse-okban, hamburgerezőkben tartották, ahol a résztvevők a beszélgetés mellett elnyammoghattak egy hamburgeren.

FDB: Zárszóként annyit mondanék, hogy aki érdeklődik a téma iránt, és minél biztonságosabban, minél több élvezettel szeretné ezt kipróbálni, annak javaslom a konferenciát. 

Különösen az anált kedvelő melegeknek javaslom, mert eddig kifejezetten hiányoltam az anál témákat.

Most lesz három előadás is: egy prosztatamasszázsról, aztán az „Ánusz világa” című, valamint előad a hazai anális témák szerintem koronázatlan királya, aki kb. egy traktort is eltüntet a fenekében; emiatt is érdemes a meleg közönségnek eljönnie. 

Nagyon várjuk a magyar közönséget, jöjjenek el az érdeklődők, bárki, hiszen alapvetően nekik szervezzük. Ez a régióban is egyedülálló rendezvény, ráadásul a magyaroknak a két és fél napos rendezvény annyiba kerül, mint egy olcsóbb fizetős dominánál egy óra.

Nem ciki tanulni, sőt, hallgassátok meg az előadókat és próbáljátok is ki a tanultakat!

Contact us


info@partyajanlo.hu

+36 30 8354182


I acceptthe rules.